Planteskolens historie

 

 

 

 

 

 

Planteskolen blev grundlagt af mine forældre Gerda og Jacob Petersen i 1943. De startede med jordbær og andet frugt og grønt. Så udvidede de i 50’erne med roser og frugttræer, der blev solgt til naboplanteskolerne, og lidt senere kom også de stedsegrønne planter, buske og stauder med i sortimentet. I1962 kom Jacob Petersen for første gang i forbindelse med den mand, der åbnede europæernes øjne for græssernes fantastiske anvendelsesmuligheder, den tyske staudegartner og botaniker Karl Foerster, der drev en gigantisk planeskole i Postdam ved Berlin. Han døde i 1970, 94 år gammel. Hos ham købte min far sine første græsser og begyndte en stilfærdig produktion, der efterhånden nåede op på godt 15 sorter, hvor han af hver sort producerede en snes planter om året. Der var endnu lang vej til, at græsserne for alvor slog igennem hos et ellers stigende antal haveinteresserede danskere.

Efter knap 5 års ophold på planteskoler i Schweiz, USA og Tyskland overtog Poul Petersen i 1979 planteskolen, og så begyndte der langsomt men usvigelig sikkert at komme gang i produktionen af græsser, inspireret af især tyske og amerikanske landskabsarkitekter og planteskoler.

Efterhånden begyndte arbejdet med at udbrede kendskabet til græsserne at bære frugt: De private haveejere fandt lidt efter lidt ud af, hvor meget man får ud af græsserne selv i et relativt beskedent bed, og at de flotte, markante lancetformede blade og kønne aks også her giver en virkning, der slet ikke kan beskrives, men skal opleves. I takt med haveejernes stigende interesse, måtte havecentrene selvfølgelig også få græsserne frem i rampelyset i stedet for at gemme dem i den bageste krog, og fra slutningen af firserne begyndte et stigende antal landskabsarkitekter og anlægsgartnere også i store anlæg at udnytte græssernes mange muligheder. Der var virkelig gået ”hul på bylden”.

Info

  • Åbningstid i juli-august

    mandag - fredag 8.00 - 17.00

    lørdag, søndag og tirsdag - lukket

  • Kom til Havens Dag 

    søndag d. 12-9 kl. 16.00

    Varighed - 1½ time.

    Rundvisning hvor I oplever en 

    "rigtig" planteskole.

  • Åbningstid i juli-august

    mandag - fredag 8.00 - 17.00

    lørdag, søndag og tirsdag lukket.

  • Overdam Planteskole er 

    altid et besøg værd.

  • Mere end 150 forskellige

    græsser i produktion. Kom 

    og se det. 

  • Naturalistiske bede er til 

    glæde for mennesker, insekter

    og fugle.

  • Åbningstid i juli og august

    mandag - fredag 8.00 - 17.00

    lørdag, søndag og tirsdag lukket.

  • Kom til Havens Dag

    søndag d. 12-9 kl. 16.00

    Rundvisning i en "rigtig"

    planteskole.

    varighed: 1½ time.